Μεταμοντέρνα αποικιοκρατία και εκφυλισμένος ‘πολιτισμός’. – in Greek

Posted on July 19, 2013 by

1



This article, ‘Post-modern colonialism and the degeneration of culture’, is written in Greek and aims to critically evaluate the recent decision of the Cypriot Ministry of Labour that has decided, in relation to the recent economic developments and the increase of unemployment to extent the working hours and set all the enterprises under a tourist zone – schedule. The article aims to criticise this decision as an extension of the policies of Troika but also to highlight the social and cultural consequences that will occur after the degeneration of culture due to alternation of quality of the products and the commodification of the customs and traditions in order to attract tourism. The way out of crisis is not through the extension of the working hours that will, according to the government, fight unemployment…
For a full translation please do not hesitate to contact the team

Δεν είναι απαραίτητα η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Εργασίας (να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και να χαρακτηρίσει ολόκληρη την Κύπρο ως τουριστική ζώνη), που θα οδηγήσει στην εκφύλιση του πολιτισμού. Άλλωστε, ο πολιτισμός εδώ στο νησί μας κουτσαίνει, λόγο των επιπτώσεων της αγγλοκρατίας αλλά και του μετά- της- εισβολής συνδρόμου της υποτίμησης της γλώσσας και της κουλτούρας μας. Πολιτισμός δεν είναι τα αρχαία μνημεία, ούτε τα μουσεία (μόνο) αλλά ένα σύμπλεγμα πολλών άλλων πραγμάτων που πιο εύκολο είναι να ονομάσω τι δεν είναι πολιτισμός στη Κύπρο παρά το τι είναι. Σίγουρα η διαφθορά, το κοματιλικκι, η αναξιοκρατία και σύνδρομο της υπερβολής και του καναπέ δεν αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού (ίσως αποτελούν στοιχεία του μετεξελιγμένου κυπριακού πολιτισμού βέβαια).

Η επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων αποτελεί καθαρά επέκταση της τροικανής αποικιοκρατίας που σιγά-σιγά εδραιώνεται στο νησί αλλά και γίνεται ο συνεχιστής του εκφυλιζόμενου μας πολιτισμού. Δεν αρκεί που δεν ομιλουμε καλά την γλώσσα μας, δεν αρκεί που όλες η ταμπέλες εστιατορίων, καταστημάτων κλπ είναι γραμμένες σε 2-3 γλώσσες πριν από τα ελληνικά, ιδίως στις τουριστικές πόλεις, θα μεταφέρουμε το φαινόμενο αυτό και στις μη τουριστικές περιοχές. Το θέμα εδώ, δεν είναι η προσέλκυση τουρισμού στις μη-παραθαλάσσιες τουριστικές πόλεις. Οι τουρίστες καλοδεχούμενοι. Το θέμα είναι ότι η ‘κουλτούρα’ που κτίζεται στην Αγία Νάπα και σε άλλα τουριστικά θέρετρα θα μεταφερθεί σε όλη την Κύπρο. Οι παραδόσεις όπως αυτή του φαγητού, των λαϊκών εθίμων κα, θα γίνουν πλέον εμπορεύσιμα προϊόντα που δεν θα αποσκοπούν στο να μας γνωρίσει ο τουρίστας καλυτέρα, αλλά στο να πουλήσουμε περισσότερα. Δεν φτάνει που στην πρωτεύουσα τα ελληνικά δεν πολυμιλιούνται και καθιστά δύσκολο να συνεννοηθείς όταν πιστευτείς ένα κατάστημα, τώρα το κακό θα μεγαλώσει. Επαναλαμβάνω, το κακό δεν είναι η προσέλκυση τουρισμού, το κακό είναι που η αντίσταση στον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό είναι ανύπαρκτη. Και είναι ανύπαρκτη λόγο των συνδρόμων υποτίμησης της γλώσσας, της κακής κυπριακής τηλεόρασης και του αγγλικού σχολείου . Η κουλτούρα του zorba the greek, του ‘opa!’, του ‘set meal’ και του ‘all inclusive’ θα γίνει πλέον η καθημερινότητα του υπόδουλου τόπακα, που θα ζητιανεύει και θα ξεφτιλίζεται στο βωμό του κάκου τουρισμού και της Cypriot philoxenia.

Πώς να αντισταθείς όμως, όταν τα ωράρια της ελεύθερης αγοράς επεκτείνονται μέχρι τις 11 το βράδυ ο αποξενωμένος κύπριος εργαζόμενος δεν θα έχει ούτε ώρα, ούτε διάθεση, ούτε και χρήμα για να ασχοληθεί με αυτή την ιδιόμορφη εισβολή. Η ουσία δεν είναι απλά να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας με οποιοδήποτε κόστος. Στο υπάρχον σύστημα έξαλλου η μια κρίση θα διαδέχεται την άλλη για πολλά χρόνια ( στη Κύπρο δε ζήσαμε πολλές λόγο της αγγλοκρατιας, της αγροτικής κοινωνίας που ζούσαμε αλλά και του 74). Το θέμα δεν είναι να δώσουμε προσωρινές λύσεις στην ανεργία για να αναπτύξουμε την οικονομία αλλά να επενδύσουμε σε νέους τομείς και κρατικές βιομηχανίες, πιο ανθρωποκεντρικες παρά οικονομικές (μέσω πανεπιστημιακών ερευνών) για να μπορούμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι στο μέλλον.

Η Κύπρος θα θυμίζει μια από αυτές τις κακόγουστες, αγγλοποιημένες πόλεις της ευρωπαϊκής μεσόγειου και του Σαρμ ελ Σειχ, που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του τουρισμού και του χρήματος. Ίσως όμως αυτό να αποτελέσει για κάποιους μια καλή ευκαιρία για λύση του κυπριακού. Η μιζέρια η ανυπαρξία πολιτισμού και κουλτούρας αυτοσεβασμού θα καταστούν καλά συστατικά δημιουργίας ενός προτεκτοράτου.

@GeorgeVenizelos